Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veelgestelde vragen met betrekking tot Osteopathie.
Klik steeds op de balk met de vraag om het antwoord te lezen.
Staat uw vraag er niet tussen? Gebruik dan het contactformulier hiernaast en stel uw vraag aan Eric.
Heb ik een verwijzing van mijn arts nodig?
Nee, voor een bezoek aan een osteopaat heeft u geen verwijzing nodig. Wel is het aan te raden om (als u deze heeft) een uitdraai van een onlangs uitgevoerd bloedonderzoek, röntgenfoto’s, MRI of CT-scans mee te nemen naar de behandeling.
Kan osteopathie iets betekenen bij een hernia of artrose?
In het geval van een hernia of slijtage zijn er veranderingen van structurele aard. Het gaat hier zelfs deels om onomkeerbare veranderingen. De constant aanwezige pijn zorgt voor toenemende stijfheid in de omgeving en daarmee voor steeds meer pijn en verminderd bewegingsgemak. Toch kan osteopathie ook dan veel voor u betekenen. De osteopaat zorgt dat de structuren in de omgeving van het pijnpunt optimaal blijven functioneren. Hierdoor neemt de belastbaarheid toe en kan geheel of gedeeltelijk herstel optreden.
Worden er instrumenten of medicijnen gebruikt binnen de osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze. Bij het onderzoek en de behandelingen worden geen instrumenten of medicijnen gebruikt, een osteopaat onderzoekt het lichaam door middel van zijn handen. De behandelingen zijn erop gericht om het lichaam en alle lichaamsstructuren weer vrij te maken, waardoor herstel optreedt.
Wat kan ik het beste aantrekken/meenemen voor tijdens de behandeling?
Vrouwen kunnen het beste een yogabroek of short met een hemdje aantrekken voor tijdens de behandeling.
Ook mag u een eigen handdoek meenemen als u dat wilt.
Doet de behandeling pijn?
Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk. De osteopaat gebruikt meestal zachte technieken om bewegingsbeperkingen op te heffen.
Wat kan ik voelen na een behandeling?
Iedereen reageert anders op een behandeling. De meeste mensen ervaren direct verlichting en toename in beweeglijkheid. Maar het is ook mogelijk de eerste paar dagen na de behandeling wat pijn te ervaren. Dit trekt meestal snel weer weg. Na een intensieve behandeling adviseren wij altijd wat rust te nemen en voldoende water te drinken.
Mag ik sporten na een behandeling?
Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Een behandeling leidt tot verhoogde spierspanning in de regio’s die samenhangen met de behandelde structuren. Een te zware inspanning kan ervoor zorgen dat de door de behandeling verbeterde beweeglijkheid verloren gaat. In de meeste gevallen kunt u uw lichaam de volgende dag weer belasten zoals ervoor. Zo niet, dan zal de osteopaat dit aangeven.
Is osteopathie een alternatieve geneeswijze?
Osteopathie is een aanvulling op de reguliere geneeskunde, zogenoemde complementaire geneeskunde. Door naar het totale lichaam te kijken bij het vinden van (chronische) klachten, wordt de oorzaak behandeld. Het is dus geen alternatieve geneeskunst. Steeds meer mensen raadplegen een osteopaat of worden doorverwezen door hun behandelend arts.
Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie en chiropractie?
Manueeltherapie en chiropractie hebben een iets ander uitgangspunt ten opzichte van de osteopathie en ze grijpen dan ook vooral aan op het bekken, wervels en eventueel de spieren. De normalisaties die ze doen hebben dan indirect effect op de rest van het lichaam.
Een osteopaat sluit in beginsel niets uit. Uw klachten zijn slechts een uiting. Een pijnlijke rugspier kan ergens anders vandaan komen. Het ligt niet op voorhand vast waar dat is. Door alles te onderzoeken, schept de osteopaat zich een breed beeld van uw gezondheid. Weefsels die vast zitten en pijnlijk zijn ondermijnen meestal uw gezondheid. Maar niet alles wat vast zit moet losgemaakt worden. Een osteopaat is opgeleid om dit voor u uit te zoeken. Omdat een osteopaat niets uitsluit, is hij beter in staat om een oplossing voor uw klachten te vinden.
Welke opleiding heeft een osteopaat moeten doen?
Er zijn speciale opleidingen voor osteopathie. Die bestaan uit een medisch basisdeel en een osteopathisch deel. Het merendeel van de studenten heeft een vooropleiding in een regulier medisch beroep gedaan, zoals fysiotherapie. Bovendien zijn afgestudeerde osteopaten verplicht iedere 5 jaar 160 uur aan bij- en nascholing te doen. Deze cursussen zijn door het NRO en NOF geaccrediteerd.
Het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) en de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) erkent alleen opleidingen die zijn geaccrediteerd door een externe controle.
Wordt osteopathie vergoed door mijn zorgverzekering?
Osteopathie wordt meestal (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het bedrag dat vergoed wordt verschilt per verzekeraar. Voor een overzicht van de huidige vergoedingen klikt u hier.
Eric van Dooren is aangesloten bij het NOF en de NVO, zorgverzekeraars stellen dit als eis aan de osteopaat.
Valt osteopathie onder het eigen risico?
Nee, behandelingen osteopathie worden veelal gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringen en vallen daardoor niet onder de basisverzekering waar een eigen risico aanzit.
Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen van alle zorgverzekeraars voor 2017.
Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?
Gemiddeld zijn er tussen 3-5 behandelingen nodig, natuurlijk afhankelijk van de klachten. Na 3 behandelingen moet er verbetering van de klachten plaatsvinden.
Lopen er stagiaires mee tijdens de behandeling?

Ja, het kan voorkomen dat er een stagiaire meeloopt tijdens behandelingen. Osteopathie Eric staat aangemeld als stage-adres bij het College Sutherland in Amsterdam. Uiteraard kunt u als client zelf beslissen of u wilt dat de stagiaire bij de behandeling aanwezig mag zijn. Hier wordt bij aanvang van de behandeling ook nog naar gevraagd en er wordt geen punt van gemaakt als u dat niet wilt.

Contactformulier

Zomer 2024

 

Vanwege de zomervakantie is de praktijkbezetting als volgt:
-Lotte van Boxtel (28 juni t/m 21 juli 2024)
-Eric van Dooren (19 juli t/m 11 augustus 2024)
-Katerina Dietzova (vanaf 2 augustus t/m 1 september 2024)

Fijne zomer!

 

osteopathie eric

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest