Wat is een osteopaat precies?

Wat is een osteopaat precies?

Osteopaat Eric geeft hier antwoord op de vraag “Wat is een osteopaat?”

Osteopathie is een manuele geneeswijze, die het lichaam als één geheel ziet en behandeld. Het richt zich op het herstellen van de normale bewegelijkheid van het lichaam.

Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, kan dat klachten op andere plekken veroorzaken en het lichaam uit balans brengen. Een osteopaat onderzoekt, met zijn handen, waar in het lichaam de bewegingen niet goed zijn en herstelt de samenwerking tussen de verschillende onderdelen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat). Het kan dus zijn dat een osteopaat zich richt op een andere plaats, dan waar de klacht zich voordoet.
Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Wat doet een osteopaat – de behandeling

Bij het eerste consult vraagt Eric welke lichamelijke klachten u heeft, welke er al eerder zijn geweest en welke andere therapieën u hiervoor heeft gehad. Vervolgens onderzoekt Eric het gehele lichaam op bewegelijkheid. Het kan namelijk zo zijn, dat bijvoorbeeld de oorzaak van nekklachten voortkomt uit een vastzittend gewricht in de schedel, wervelkolom, of zelfs uit in een slecht werkende darm.
Kortom, als osteopaat onderzoekt Eric altijd de verschillende bewegingssystemen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat) van het lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft.
Na het onderzoek vertelt hij wat zijn bevindingen zijn en maakt een aanvang met de behandeling.
Eric werkt als osteopaat alleen met zijn handen. Hij gebruikt geen apparatuur of medicijnen.
Tijdens de behandeling is Eric bezig met de oorzaak van de klacht, en maakt hij gebruik van osteopatische behandeltechnieken. Dit kunnen zachte handgrepen, manipulaties of mobilisaties zijn. Hierna is de verwachting dat het lichaam zichzelf weer herstelt en terugbrengt in een nieuw optimaal evenwicht.
Aangezien een lichaam hier de tijd voor nodig heeft, vindt een vervolgconsult vaak na 3 tot 4 weken plaats (afhankelijk van de ernst en soort van de klachten).

Meer informatie?

Bent u benieuwd of osteopaat Eric u kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op, bijvoorbeeld tijdens het telefonisch spreekuur of maak een afspraak voor het gratis kennismakingsconsult.
Dit kennismakingsconsult duurt 15 minuten en is gratis en geheel vrijblijvend. Het is bedoeld om u kennis te laten maken met osteopathie.
Tijdens dit consult kunt u Eric vertellen welke klachten u heeft en voert hij een kort onderzoek uit (er vindt geen behandeling plaats).
Hierna laat hij u weten of osteopathie iets voor u kan betekenen. U besluit daarna zelf of u een afspraak wilt maken voor een volledig consult.

Video’s

Osteopathie is een manuele geneeswijze, die het lichaam als één geheel ziet.

Pin It on Pinterest